Slovo provinciála

SLOVO PROVINCIÁLA / október 2024

Podcast:

Od služby k slovu a spoločenstvu

Milí priatelia!

Nielen pre nás, verbistov, ale pre celú Cirkev nesie mesiac október popri tom mariánskom aj výrazný misijný rozmer. Spomienka Ružencovej Panny Márie vtláča mesiacu povahu „ružencového“ mesiaca. Misijný rozmer zas odkrýva hneď v prvý októbrový deň spomienka na sv. Teréziu z Lisieux, patrónku misií, a upriamuje naň samozrejme predovšetkým Misijná nedeľa.

Misia. Zvyčajne misiu chápeme ako „ohlasovanie evanjelia“. Tak to vyplýva z Ježišových slov v závere Markovho evanjelia: „,Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu. […]ʻ Oni sa rozišli a všade kázali“ (Mk 16,16.20). Misia slova. Nakoniec, i náš zakladateľ, sv. Arnold Janssen, hovoril, že ohlasovanie evanjelia je prvoradým a najväčším skutkom lásky k blížnemu. Ibaže, ohlasovanie – aj keď nesie v sebe odkaz na „hlas“ – nie je iba o slove. Stačí si otvoriť Matúšovo evanjelium, kde Ježiš počas svojho verejného účinkovania rozposiela dvanástich apoštolov, a spolu s poslaním hlásať dodáva: „Chorých uzdravujete, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, zlých duchov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte“ (Mt 10,8). Misia teda v sebe nesie aj podstatný a neoddeliteľný aspekt služby, najmä služby tým, čo sa nejakým spôsobom nachádzajú na okraji – ako to boli v tej dobe chorí, malomocní, posadnutí. Dnes možno ľudia v depresii, bez zmyslu života, ale aj chudobní, trpiaci, migranti, bezvýznamní… zoznam by mohol pokračovať ešte dlho. Misia je i misiou služby; a počúvame o tom i od misionárov, ktorí hovoria o svojom pôsobení v misijných krajinách. Často je potrebné najprv nasýtiť, ošetriť, prejaviť blízkosť prv, než sa začne zasievať slovo evanjelia. Alebo, vlastne, to slovo potrebuje najprv zaznieť cez službu. Misia však nesie ešte jeden dôležitý moment. Vrátiac sa ešte raz k Evanjeliu podľa Matúša, nachádzame v jeho závere Ježišov misijný príkaz formulovaný takto: „Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich…“ (28,19). Kráčanie, ktoré je formou misie, sa má niesť v duchu ani nie tak vyučovania ako budovania spoločenstva. Imperatív „učte“ totiž v pôvodnom jazyku Nového zákona obsahuje odkaz na proces formovania „učeníkov“, tvorenie spoločenstva. Zámerom misie je budovať spoločenstvo, v ktorého strede sa nachádza Ježiš.

Ak je teda ohlasovanie evanjelia prvoradým a najväčším skutkom lásky k blížnemu, tak preto, že sa stáva znakom blízkosti skrze službu, nádeje cez vhodné slovo a opory prostredníctvom spoločenstva.

Rozmer služby je vlastný diakonátu. Tešíme sa, že 19. októbra v našom formačnom dome v Bratislave-Petržalke tento prvý stupeň kňazstva prijme, na svojej ceste k misii, náš spolubrat Václav Plánka, ktorý začiatkom septembra zložil doživotné sľuby. Aspekt ohlasovania slova sa zas stáva zvlášť výrazný počas ľudových misií: v prvej polovici októbra, od 6. do 13.10., budeme ako verbisti viesť ľudové misie v Kysuckom Novom Meste. Nuž a spoločenstvo má do činenia so synodalitou: tento mesiac sa v Ríme koná 16. riadne generálne zhromaždenie Biskupskej synody. Svätý Otec pozval modliť sa denne s účastníkmi synody, aj formou „adoptovania si“ jedného z nich akýmsi „sponzoringom“ pravidelnej modlitby. Nuž, mohol by to byť ten konkrétny úmysel pre každodennú modlitbu ruženca v tomto „ružencovom“ i „misijnom“ mesiaci – a tak i naša osobná forma účasti na misii.

Priatelia, prajem vám požehnané októbrové dni; a nech sú vskutku i „misijné“!

Marek Vaňuš SVD

Našli ste na stránke chybu? Upozornite nás, aby sme ju čím skôr odstránili. Ďakujeme!

Prihláste sa na automatický odber noviniek. Vždy, keď vyjde nová aktualita, upozorníme vás na ňu emailom.
(Na automatický odber "Zamyslení na každy deň" je potrebné sa prihlasiť samostatne cez formulár na podstránke Zamyslení.)
kontakty zamyslenia mis. omš. sp. menu Dar na misie